52a Tertúlia Naturalística – “Una mirada al passat. Com era la Garrotxa fa 60, 6.000 o 60.000 anys?”

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, et convidem a la 52a Tertúlia Naturalística que durem a terme aquest proper dijous dia 1 de febrer al restaurant CATÒLICS d’Olot (c/Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h.

 

Cartell 52a Tertúlia

 

El títol d’aquesta tertúlia serà “Una mirada al passat. Com era la Garrotxa fa 60, 6.000 o 60.000 anys?”. El tema principal d’aquesta tertúlia serà l’evolució del paisatge garrotxí des de fa uns quants milers d’anys fins a l’actualitat. Un paisatge el podem definir com una porció d’espai caracteritzada per la combinació dinàmica de diversos elements que un observador percep d’una determinada manera. Així, podem descriure tants paisatges com vulguem i a més, tothom els pot percebre d’una manera diferent. De paisatges n’hi pot haver d’urbans, periurbans, rurals, naturals, … i cada un d’ells pot oferir infinitat de versions. No tenim evidències directes de com era el paisatge de fa 60.000 anys, però si que sabem com era el clima, quines espècies vegetals i animals hi havia, quins fenòmens geològics es produïen i amb tot això, podem generar hipòtesis de com interaccionaven tots aquests factors i en definitiva, com afectava a la composició del paisatge. Per altra banda, des de temps immemorials, les persones, que formem part d’aquests paisatges, els hem anat transformant i per tant, actualment podem dir que qualsevol dels paisatges de la Garrotxa no és res més que el reflex de l’evolució geològica i biològica de la zona afegint, si volem, aquest component humà. Sempre hem sentit a dir que el paisatge de la Garrotxa és fantàstic, idíl·lic, espectacular, incomparable, …, però en realitat, com es fa per caracteritzar un paisatge? Existeixen catàlegs que classifiquin els diferents paisatges? Com sabem com era un paisatge prehistòric? Pensant en els paisatges “naturals” actuals, cal gestionar-los, ordenar-los i conservar-los? Què és un paisatge singular? Hi ha lleis i normatives que diguin com ha de ser un paisatge determinat? A la Garrotxa, sabem com volem el paisatge? Tenim una visió massa antropocèntrica de la natura en general i del paisatge en particular? Realment, veiem el paisatge tal com és? Com serà el paisatge de la Garrotxa d’aquí a 30 anys? I d’aquí a 3.000? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.

 

 

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *