Grup libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

Grup d’estudi de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

L’any 2020 després d’haver fet algunes activitats divulgatives, l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols i la delegació de la Garrotxa de la ICHN creen el Grup d’estudi de libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols.

Què fem?

  1. Activitats de divulgació per apropar el món de les libèl·lules a la gent de Sant Feliu de Pallerols
  2. Fomentar la participació de la població en projectes de recerca, divulgació i conservació del nostre entorn.
  3. Formació mitjançant les sortides i els recursos en línea i en xarxa.
  4. Millorar els coneixements de les libèl·lules del municipi. Quan més gent siguem més informació recollirem per tot el municipi.

Guia de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

El grup es constitueix amb un primer projecte, elaborar la Guia de libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols, de forma participativa. La guia es va completant per les aportacions i decisions dels participants i es pot consultar en aquesta pàgina web.

DOCUMENTS DEL PROJECTE

Guia de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols (esborrany 2/9/2020)

Llistes libèl·lules observades a les sortides (24/8/2020)

 

LINKS RELACIONATS

Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya http://www.oxygastra.org/

Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols http://www.santfeliudepallerols.cat/

 

BIBLIOGRAFIA

Lockwood, M. & Oliver, X. 2007. Les libèl·lules de la Garrotxa. Monografies de la delegació de la Garrotxa de la ICHN, 1https://ichn-garrotxa.espais.iec.cat/files/2020/03/ElsodonatsdelaGarrotxa20080111web.pdf

Oliver, X. 2012. Primeres dades sobre comunitats d’odonats de la Garrotxa. Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, 5: 67-78

Catàleg dels odonats de la Moixina (Olot, La Garrotxa), (2017) 2020. Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural. Inèdit.

ACTIVITATS

Celebrades

2a sortida d’observació de libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols

Amb la participació de 16 persones el dissabte es va celebrar la segona sortida del grup d’estudi de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols. En Josep Garcia, president d’Oxygastra, va ser el responsable d’introduir als assistents al món de les libèl·lules (Fotografia de’n David Gispert).

La sortida va transcorre per diferents ambients del riu Brugent, pel torrent Savarneda i el Molí Gros (Fotografia de Catalina) .

En total s’han observat 12 espècies, sobre les quals d’ha estudiat tant la morfologia i els colors que diferencien unes d’altres, així com el comportament.

Una damisel·la blava Calopteryx virgo fotografiada per en David Gispert.

En David Busquets ha pogut gravar com una femella de passabarrancs comú Cordulegaster boltonii anava posant els ous a l’aigua, ha penjat el vídeo en el grup de WhatsApp. En David Gispert l’ha fotografiat.

 Les libèl·lules han estat observades en el seu entorn, algunes s’han capturat per a poder-les observar amb més detall i comparar les diferents espècies (fotografies de la Maria).

I després d’observades han estat alliberades (fotografies de la Catalina) 

L’Elan ha dibuixat el cap d’una libèl·lula (Fotografia de Catalina)

1a sortida d’observació de libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols

El dissabte 25 de juliol vam poder celebrar la primera sortida d’enguany per observar libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols.

Erem 35 participants i vam recórrer el riu Brugent per sobre dels nucli urbà i ràpidam,ent vam anar al molí Gros i a la part del riu bruigent passat el poble.

En total vam poder observar 15 espècies i d’algunes d’elles nombrosos exemplars. Un munt de vimetaires occidentals Chalcolestes viridis havien sortit de l’aigua al matí i s’escampaven per tota la vora herbàcia del riu. Les altres espècies també molt abundants eren els petits polaines lívids Platycnemis latipes, i dels quals vam poder veure uns quants tàmdems (Fotografia de l’Alex Gamell)

i la damisel·la endolada Calopteryx haemorhoidalis (Fotografia Xavier Oliver).