III Jornades Conservació Flora

Del 14 al 16 de juny de 2012 es van celebrar les III Jornades de Conservació de Flora, organitzades enguany per la Universitat de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Les jornades són una excel·lent oportunitat per conèixer el treball que sobre la conservació de plantes estan fent diferents institucions, entitats i persones. En aquestes jornades s’ha volgut promoure el coneixement d’experiències amb plantes no vasculars (briòfits, líquens algues) i fongs, i de la gestió de la flora en els espais agrícoles.

Suposo que en breu es podrà consultar el “Llibre de resums” amb les comunicacions presentades.

Cal destacar algunes de les presentacions que va fer en Pere Fraga, del GOB de Menorca sobre projectes de restauració d’hàbitats i gestió de finques agràries amb acords de custòdia, el plantejament de la conservació de la flora als parcs de la Diputació de Barcelona, i el Pla de conservació de plantes criptògames al País Valencià, integrat al sistema de microrreserves que ja protegeix el gruix de plantes vasculars de València.

Des de la delegació de la Garrotxa de  la ICHN es van presentar diverses comunicacions, tant dels programes de seguiment i conservació de flora vascular a la Garrotxa i el Ripollès, com de primers resultats dels seguiments d’algunes espècies (Polygala vayredae, Silaum silaus, Woodsia alpina, Maianthemum bifolium) i de recuperació d’hàbitats (Silaum silaus i Dryopteris remota). Però especialment interessants han estat dues comunicacions. Una és la que explica els primers resultats dels treballs de conservació ex situ de la falguera Dryopteris remota, que ha aconseguit fer germinar espores i aconseguir falgueres per poder fer repoblacions de reforç de la població natural, i l’altra la que demostra que el tancament natural de l’hàbitat de Polygala vayredae disminueix el seu potencial reproductiu i pot portar a aquest endemisme a disminuir dràsticament de població en unes quantes dècades.

Podeu veure tots els pòsters de les comunicacions en les que ha participat la delegació de la Garrotxa de la ICHN:

Noves localitats de Serapias_parviflora

Les poblacions de Ssilaum_silaus

Evolució de l’única població de Maianthemum_bifolium

La conservació de la població de Silaum silaus

Poblacions de Woodsia_alpina