GRUP DE FLORA DE SETCASES

Grup d’estudi de la flora de Setcases

El grup neix el 2020 amb els següents objectius:

  1. Fomentar la recerca participativa i l’aprenentatge per projectes al municipi de Setcases. Qualsevol persona amb o sense coneixements i amb poc o molt temps pot participar en el projecte.
  2. Formació mitjançant les sortides i els recursos en línea i en xarxa.
  3. Millorar els coneixements de la flora de Setcases. Quan més gent siguem més informació recollirem per tota el municipi.
  4. Conservar el patrimoni botànic del municipi.
  5. Disposar de recursos per divulgar el patrimoni botànic de Setcases als visitants, promovent .

El Grup d’estudi de la flora de Setcases s’emmarca en l’acció Pobles Botànics del Pirineu dins del projecte FLORALAB POCTEFA de flora amenaçada.

La Guia de flora de Setcases

El grup es constitueix amb un primer projecte, elaborar la Guia de flora vascular de Setcases, un llibre d’itineraris botànics pel municipi  que té com a objectiu posar a l’abast el coneixement existent de la flora i la vegetació de Setcases. La proposta inicial es basa en una guia fotogràfica de les plantes més representatives i interessants, set itineraris explicats amb fotografies i mapes,  i un catàleg de flora vascular de totes les plantes trobades al municipi.

L’objectiu principal del llibre és el procés participatiu i d’aprenentatge en el qual persones i entitats del municipi coneixen els valors botànics del municipi i elaboren la guia per explicar-lo a la resta de la població i als visitants, tant al públic en general com als afeccionats.

En quant a interès socioeconòmic la guia fa una proposta d’estada de diversos dies a Setcases per conèixer la flora i la vegetació del Pirineu oriental, i per tant en la línia de revaloritzar i promoure estades llargues dels visitants perquè amb calma i amb encant descobreixin els seus valors botànics. A més la proposta d’itineraris està plantejada per minimitzar l’afectació de la circulació motoritzada al medi natural, amb la majoria d’itinaris sortint des del mateix nucli urbà de Setcases.

I per últim és una actuació clau del procés d’acreditació de Poble Botànic del Pirineu en quant persegueix la implicació i la motivació dels habitants de Setcases per millorar el coneixement de la flora tant de la població local com els visitants, i ha de ser una referència per a la resta de municipis que decideixen acreditar-se en el futur . La guia és en català, castellà, francès, occità i anglès.

 

DOCUMENTS DEL PROJECTE

Una mirada botànica pels camins de Setcases (esborrany 12/05/2022)

Una mirada botanica camins Setcases

Llista de plantes 1 i 2 sortida Setcases 2020 (8/8/2020)

Llibre “Una mirada botànica pels camins de Setcases”

El podeu consultar a l’apartat

Excursions i itineraris naturalístics

LINKS RELACIONATS

Catàleg de Flora vascular del municipi de Setcases, 2021 https://ichn-garrotxa.espais.iec.cat/files/2023/01/Oliver-2021-Flora-Setcases-Annals-10.pdf

Flora Catalana  http://www.floracatalana.net/

Flora de la Capçalera del Ter http://setcases.org/plantes/botanic/index.html

Termcat https://www.termcat.cat/es/diccionaris-en-linia/191/

 

Activitats

Altres activitats

El proper dissabte 22 de maig de 2021 tenim sortida a Setcases

Comencem la temporada de sortides per descobrir la flora de Setcases i fer les fotografies per a la Guia de flora de Setcases que hem d’enllestir aquest any.

La primera sortida d’aquest any l’hem fet coincidir amb una biomarató que organitza l’Institut Botànic de Barcelona, en coordinació amb la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT). La I Biomarató de Flora Espanyola tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 de maig d’enguany. i té com a objectiu promoure el coneixement de la flora.

Una biomarató no és altra cosa que una jornada de cerca d’espècies –en aquest cas, vegetals– que posteriorment s’identifiquen gràcies a l’ajuda i assessorament d’aficionats i experts. La mecànica de participació és molt senzilla i el registre de les observacions es farà mitjançant l’aplicació iNaturalist.

Des de l’Institut Botànic s’aposta per la Biomarató com a una bona iniciativa per a implicar els ciutadans en la botànica.

Documentació de consulta sobre la Biomarató

Dossier institucional de la I Biomarató Botànica

Presentació Biomarató

 

Cròniques de les sortides fetes fins al moment

Sortida pels voltants de Setcases (23/8/2020)

La darrera sortida de flora en el marc del projecte Setcases,  Poble Botànic, es va dur a terme el diumenge 23 d’agost de 2020 i hi varen assistir 15 persones.

L’itinerari seguit, en aquest ocasió, va ser el camí de les creus, un camí que tot i assolir alçada de seguida, et permet primer recórrer els carrers i places de Setcases. En aquesta ocasió, i estant tant a la vora del poble, varem iniciar la ruta amb una interpretació del paisatge i dels elements construïts de pedra seca que envoltaven els horts i feixes i on varem poder observar, identificar i conèixer algunes de les plantes d’ús comú.

A mida que anàvem resseguint el camí varem poder reconèixer alguns arbres i arbustos identificats en les sortides anteriors com l’escabiosa, el matafoc o l’herba de tall. També varem aprofitar per exposar les diferències morfològiques i distintives de les espècies aprofitant que teniem l’om i l’avellaner a l’abast.

Les fotografies realizades per tot el grup i l’aportació de les llistes completes de les espècies identificades varen acabar de completar una visita que esperem deixi regust per continuar buscant itineraris botànics de cara a l’any vinent.

L’elaboració del llibre Guia de Flora de Setcases és un procés participatiu que s’emmarca en el projecte “Setcases, Poble Botànic del Pirineu”.

La Teresa captant l’atenció dels assistents.

 

Sortida a Ulldeter (15/8/2020)

El passat dissabte 15 d’agost de 2020, vam sortir des de l’aparcament del refugi d’Ulldeter (Setcases), a les 9 h, per conèixer la flora de les pinedes de pi negre i els ambients alpins de prats, rierols, rocams i tarteres. Es tractava d’una sortida matinal fins a les 14 h, però si el temps ho permetia ens podíem quedar i allargar la sortida a la tarda, com va ser al final.

Vam observar les pinedes de pi negre amb neret i nabiu a les obagues i fondals, i els matolalrs de bàlec i ginebres als solells, les comunitats fontinals amb saxifragues, joncs, carexs,, les megafòrbies amb tores blaves i grogues, els prats de regalèssia de muntanya i pel caní, les tarteres amb una gran diversitat de falgueres, i els rocams amb algun coscoll.

El grup a la sortida sota el refugi d’Ulldeter

Torrent amb tores blaves (Teresa Garnatje)

Campaneta (Noemí Segura)

 

Sortida a Carboners (7/8/2020)

El divendres 7 d’agost vam sortir de Setcases per observar la flora de la riera de Carboner fins al salt del Cossi d’en Batlló. Recorregut entre bedollars, freixenedes i prats de dall fins a les primeres pinedes de pi roig i de pi negre amb algun avet.

Fotografia: Beatriu Tenas

La Teresa Garnatje va afegint informació sobre els noms i els usos locals a la llista de plantes: “Qui té dolor i pren freixe, el bastó al racó deixa”. Els verns ja no apareixen gaire a la riera de Carboner, molt encaixada, els bosc de ribera és format per bedolls i gatsaules i tot el fons de vall per freixes de fulla gran.

En un vessant pedregós de la freixeneda la Noemí va trobar un exemplar d’Epipactis atrorubens en flor.

Fotografies: Xavier Oliver. Epipactis atrorubens subsp. atrorubens, una orquídia pròpia de terateres i ambients pedregosos

El grup de flora de Setcases ja té 11 participants que en les dues sortides ja han aportat unes 50 fotografies de plantes, i algú ja ha començat a enviar d’altres excursions que ha fet per la zona.

Fotografies: Isabel Izard. L’herba del vent , la mateixa planta feta en dates deiferents, en flor i en fruit

Sortida a Vall-llobre (26/7/2020)

L’alcaldessa Anna Vila, Santi Farriol, director del Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser, teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona, i Beatriu Tenas i Xavier Oliver de la Institució Catalana d’Història Natural van rebre als participants en la primera sortida del Grup de Flora de Setcases, i van explicar el projecte “Setcases, Poble Botànic del Pirineu”.

Fotografia Albert Vila

El projecte pretèn engrescar a particulars, entitats i administracions en desenvolupar activitats d’aprenentage i divulgació, de recerca i seguiment i de conservació del patrimoni botànic del muncipi, dins del context del projecte transfronterer FloraLab conjuntament amb administracions i entitats de l’Ariège, la Catalunya Nord, Andorra i Catalunya.

La sortida a la vora del torrent del Vall-llobre es va centrar en les plantes del bosc de ribera i dels prats i murs. La participació de la Teresa Garnatje, nascuda a la vall i experta en etnobotànica, va permetre als assistents, a part de conèixer les principals plantes i fotografiar-les, a descobrir dites (“Per Santa magdalena l’avellana és plena”) i usos de les plantes propis del municipi de Setcases.

La sortida va ser un primer contacte amb els boscos caducifolis i altres ambients de l’estatge montà i ja es van fer les primeres fotografies per a la futura “Guia de Flora de Setcases”, una guia d’elaboració participativa que en un principi es planteja amb una proposta d’itineraris botànics, la guia fotogràfica de les principals plantes i el catàleg de flora del municipi.

Els assistents interessats en participar van donar les dades per constituir el Grup de Flora de Setcases, organitzar més sortides, consultar i enviar fotografies de plantes i intervenir en l’elaboració de la guia.

Fotografia Albert Vila