Grup libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

Grup d’estudi de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

L’any 2020 després d’haver fet algunes activitats divulgatives es crea el Grup d’Estudi de Libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols.

Què fem?

  1. Activitats de divulgació per apropar el món de les libèl·lules a la gent de Sant Feliu de Pallerols
  2. Fomentar la participació de la població en projectes de recerca, divulgació i conservació del nostre entorn.
  3. Formació mitjançant les sortides i els recursos en línea i en xarxa.
  4. Millorar els coneixements de les libèl·lules del municipi. Quan més gent siguem més informació recollirem per tot el municipi.

Guia de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols

El grup es constitueix amb un primer projecte, elaborar la Guia de libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols, de forma participativa. La guia es va completant per les aportacions i decisions dels participants i es pot consultar en aquesta pàgina web.

DOCUMENTS DEL PROJECTE

Libèl·ules i espiadimonins de Sant Feliu de Pallerols 1 part

Libèl·ules i espiadimonins de Sant Feliu de Pallerols 2 part

LINKS RELACIONATS

Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya http://www.oxygastra.org/

Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols http://www.santfeliudepallerols.cat/

 

BIBLIOGRAFIA

Lockwood, M. & Oliver, X. 2007. Les libèl·lules de la Garrotxa. Monografies de la delegació de la Garrotxa de la ICHN, 1https://ichn-garrotxa.espais.iec.cat/files/2020/03/ElsodonatsdelaGarrotxa20080111web.pdf

Oliver, X. 2012. Primeres dades sobre comunitats d’odonats de la Garrotxa. Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, 5: 67-78

Catàleg dels odonats de la Moixina (Olot, La Garrotxa), (2017) 2020. Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural. Inèdit.

ACTIVITATS

Celebrades

Presentació del llibre Libèl·lules i espiadimonis de Sant Feliu de Pallerols

El dissabte 19 de febrer, a les 19 h, a la sala de ca les Hermanes de Sant Feliu de Pallerols,  es presentarà el llibre “Libèl·lules i espiadimonis de Sant Feliu de Pallerols”.

Aquest llibre és el resultat del projecte que ha desenvolupat el Grup d’Estudi de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols, format per una seixantena de persones que durant dos anys ha estudiat els odonats del municipi, elaborant l’atles 1×1 km de distribució de les diferents espècies, recollint més de 600 citacions i realitzant més de 1000 fotografies.
El projecte ha estat promogut per l’Esbart de la Vall d’Hostoles-Grup d’Estudis Remences, l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols, la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural i el Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya OXygastra, i amb el suport de la Diputació de Girona.
WhatsApp Image 2022-02-15 at 15.56.07.jpeg

 

Setembre-octubre

La Teia fa diverses incursions a la bassa del molí de la Rovira i són molt productives.

Els fotògrafs no paren buscant exemplars que ens falten pel llibre.

Ens posem a redactar el llibre, a distribuir feines i compilar fotos.

Descobrim que la Virgínia és una dibuixant fantàstica que fa uns dibuixos excepcionals, l’Arlet també aporta les seves creacions.

Grans interrogants sobre la portada.

Diumenge 29 d’agost – quarta sortida matinal  

LES LIBÈL·LULES DE SANT FELIU DE PALLEROLS  IV

El Franch i la Torra. Una bona colla dels de sempre i molts de nova incorporació: els de Pals, la Liz i el seu marit, una noia de Palamós… anem a veure la piscina natural que han fet els del Mas Franch. Hi trobem molta activitat i moltes espècies. Ens encanta el lloc. Després, ens movem cap al poble i caminem fins a la Torra. La mestressa ja ens espera i ens ensenya la magnífica gorga que s’han construït: fem un munt de fotos perquè hi ha molta activitat. Crec que en trobem de noves. El rec que surt del molí de la Rovira està farcida de———— és magnífic!!

 

Diumenge 18 de juliol – tercera sortida matinal

LES LIBÈL·LULES DE SANT FELIU DE PALLEROLS  III –  A la portada hi ha el llibre de les libèl·lules amb una a sobre.

 

Diumenge 20 de juny – Matinal naturalista

SORTIDA COMBINADA –Les aus migratòries i les libèl·lules del Brugent.

Podem fer la dels ocells però anul·lem les libèl·lules. Plou a bots i barrals i hem de marxar per cames.

 

Dissabte 29 de maig – segona sortida matinal  

LES LIBÈL·LULES DE SANT FELIU DE PALLEROLS I  ( LA FOTO ÉS UNA DAMISEL·LA ENDOLADA )

La sortida la porta en Mike Lockwood . Jo no hi puc anar però de la sortida s’afegeix la Virgínia al grup, la Teresa Guiluz i l’Eduard.

 

Dissabte  10 d’abril – primera sortida matinal del 2021

LES LIBÈL·LULES DE SANT FELIU DE PALLEROLS – ( CARTELL AMB LA FOTO DE LA TEIA )

Ens trobem al Molí Gros però no podem veure cap libèl·lula. Les temperatures baixes d’aquests dies i la manca de sol no ho fan possible. Parlem, això sí, del llibre que projectem fer: LES LIBÈL·LULES DE SANT FELIU DE PALLEROLS.

  • Mida del llibre 17×24 cm – ha de ser manejable
  • 120 PÀGINES O MÉS. Fem un primer intent d’Índex. Incloure-hi dibuixos
  • Interior: no ha de ser un llibre tècnic perquè ja n’hi ha. Hauria de ser molt gràfic, amb poc text. Explicar els detalls que diferencien les espècies gràficament, l’època per trobar cada espècie, un mapa de distribució del municipi i moltes fotos de tothom que ha participat.
  • Subvenció de 3.000 de la Diputació ( per obtenir-la hauríem de tenir el llibre editat el 15 novembre/ Ajuntament Sant Feliu 700 o 800 / Esbart: s’ha de demanar

2020

Es tanca la temporada el 23 de setembre amb un total de 22 espècies fotografiades. Es comença a demanar propostes de què fer amb el material recollit: una pàgina web, un llibre, un cartell…

Pel desembre, en Xavier Oliver ja ha recopilat i ordenat tot el que hem trobat i quedem de retrobar-nos pel febrer del 2021 per veure cap on encaminem tot el material que tenim.

 

Diumenge 20 de setembre – tercera sortida matinal.

(el cartell és un talla-nassos petit ( onychogompuhus forcipatus)  la foto la va penjar en David Gispert)

Anem des de la Piscina a la bassa del Contaller i voltem per la Naspleda i les Tombes. Ens acompanyen la família de Reus : la Maite, l’Arlet i …. són amics de la Teresa Adserias

Hem vist 5 espècies . En David Gispert troba un parot blau a la font d’en Boleia que no sé on és.

 

2a sortida d’observació de libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols

Amb la participació de 16 persones el dissabte es va celebrar la segona sortida del grup d’estudi de les libèl·lules de Sant Feliu de Pallerols. En Josep Garcia, president d’Oxygastra, va ser el responsable d’introduir als assistents al món de les libèl·lules (Fotografia de’n David Gispert).

La sortida va transcorre per diferents ambients del riu Brugent, pel torrent Savarneda i el Molí Gros (Fotografia de Catalina) .

En total s’han observat 12 espècies, sobre les quals d’ha estudiat tant la morfologia i els colors que diferencien unes d’altres, així com el comportament.

Una damisel·la blava Calopteryx virgo fotografiada per en David Gispert.

En David Busquets ha pogut gravar com una femella de passabarrancs comú Cordulegaster boltonii anava posant els ous a l’aigua, ha penjat el vídeo en el grup de WhatsApp. En David Gispert l’ha fotografiat.

 Les libèl·lules han estat observades en el seu entorn, algunes s’han capturat per a poder-les observar amb més detall i comparar les diferents espècies (fotografies de la Maria).

I després d’observades han estat alliberades (fotografies de la Catalina) 

L’Elan ha dibuixat el cap d’una libèl·lula (Fotografia de Catalina)

1a sortida d’observació de libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols

El dissabte 25 de juliol vam poder celebrar la primera sortida d’enguany per observar libèl·lules a Sant Feliu de Pallerols.

Erem 35 participants i vam recórrer el riu Brugent per sobre dels nucli urbà i ràpidam,ent vam anar al molí Gros i a la part del riu bruigent passat el poble.

En total vam poder observar 15 espècies i d’algunes d’elles nombrosos exemplars. Un munt de vimetaires occidentals Chalcolestes viridis havien sortit de l’aigua al matí i s’escampaven per tota la vora herbàcia del riu. Les altres espècies també molt abundants eren els petits polaines lívids Platycnemis latipes, i dels quals vam poder veure uns quants tàmdems (Fotografia de l’Alex Gamell)

i la damisel·la endolada Calopteryx haemorhoidalis (Fotografia Xavier Oliver).