Cranc de riu

La xarxa hídrica de la conca del riu Fluvià presentava importants poblacions de cranc de riu autòcton fins a finals de la dècada dels 70, quan es veieren afectades per la pesta micòtica o afanomicosi.
L’afanomicosi del cranc de riu, és una malura contagiosa, de curs virulent, produïda per un fong Aphanomyces astaci , que origina una gran mortalitat de crancs en pocs dies.
A més, actualment s’ha produït una forta expansió del cranc roig americà ( Procambarus clarkii) i la situació s’ha agreujat enormement. Aquesta situació condemna a les poblacions relictuals de cranc autòcton a la impossibilitat d’expansió i a sobreviure en torrents i rierols més inaccessibles amb el perill que suposa l’arribada d’un nou brot d’afanomicosi.
El coordinador de la línia de recerca sobre cranc de riu autòcton és en Joan Montserrat.
[issuu width=420 height=158 shareMenuEnabled=false backgroundColor=%23222222 documentId=120217100042-fba6ecabb4c24b2ebbb5cf8d84b037fd name=crancriubiodiversitat2006 username=ichn_garrotxa tag=cranc%20de%20riu unit=px id=500c6ea0-d8a6-cf07-9705-c239fd263ee9 v=2]

2004

L’any 2004, amb l’objectiu de millorar la formació i la tasca dels professionals de la gestió i la vigilància del territori es va organitzar un curs sobre el cranc de riu autòcton. A més el mateix curs va cobrir una part del seguiment de les poblacions de cranc de riu de la comarca, i va comportar la creació d’un grup de voluntaris que es van responsabilitzar de fer el seguiment l’any 2004 ( Seguiment de la població de cranc de riu autòcton de la Garrotxa )
Aquest projecte es va executar conjuntament amb la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i l’ Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa .
El projecte va comptar amb l’ajut econòmic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya .

2005

El seguiment de les poblacions de cranc de riu de l’any 2005 s’ha realitzat gràcies al grup de
persones voluntàries que han mostrejat totes les localitats de la comarca.

2006

Per a la realització del seguiment i vigilància de les poblacions de cranc de riu autòcton i de cranc vermell americà de l’any 2006, a les conques del Fluvià, de l’Alt Ter i de la Muga, així com per a la formació dels professionals de la gestió i de la vigilància, i la conscienciació de la població local, s’ha elaborat un projecte que ha comptat amb el suport de la Fundació Territori i Paisatge, de la Caixa de Catalunya.
El projecte ha estat elaborat conjuntament amb la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, el IAEDEN i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa.

Dins d’aquest projecte s’ha organitzat conjuntament amb aquestes entitats, el seguiment del cranc de riu a les conques de la Muga, el Ter i el Fluvià, així com uns cursos de biodiversitat sobre el cranc de riu autòcton dirigits als docents, i un recurs pedagògic, els montables del cranc de riu autòcton , del cranc de riu americà i del cranc senyal:

Cranc autòcton

Cranc senyal

Cranc roig americà