El títol d’aquesta tertúlia serà “Natural o artificial: com és el paisatge de la Garrotxa”. Un paisatge el podem definir com una porció d’espai caracteritzada per la combinació dinàmica de diversos elements que un observador percep d’una determinada manera. Així, podem descriure tants paisatges com vulguem i a més, tothom els pot percebre d’una manera diferent. De paisatges n’hi pot haver d’urbans, periurbans, rurals, naturals, … i cada un d’ells pot oferir infinitat de versions. Des de temps immemorials, les persones, que formem part d’aquests paisatges, els hem anat transformant i per tant, actualment podem dir que qualsevol dels paisatges de la Garrotxa no és res més que el reflex de l’evolució geològica i biològica de la zona afegint, si volem, aquest component humà. Sempre hem sentit a dir que el paisatge de la Garrotxa és fantàstic, idíl·lic, espectacular, incomparable, …, però en realitat, com es fa per caracteritzar un pasisatge? Existeixen catàlegs que classifiquin els diferents paisatges? Pensant en els paisatges “naturals”, cal gestionar-los, ordenar-los i conservar-los? Què és un paisatge singular? Hi ha lleis i normatives que diguin com ha de ser un paisatge determinat? A la Garrotxa, sabem com volem el paisatge? Tenim una visió massa antropocèntrica de la natura en general i del paisatge en particular? Realment, veiem el paisatge tal com és? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.
Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.
Es faran cada segon dijous de mes (11 de juny, 9 de juliol, …) i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa, …