Seguiment de flora vascular amenaçada del Ripollès: Delphinium montanum

Dissabte 18 de juliol de 2020, de 9 a 20 h, al Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser (el Ripollès).

Sortida tècnica de seguiment de l’espècie de flora amenaçada Delphinium montanum.
Presa de dades de la població, tractament de les dades, comparació amb anys anteriors i anàlisi dels resultats. Actuacions clau per rebaixar la categoria de risc de la població.

A càrrec de Xavier Oliver, delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural.

Activitat organitzada amb el Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser (el Ripollès) i dins del projecte transfronterer FloraLab.

 

Desenvolupament

El dissabte 18 de juliol de 2020, de 9 a 20 h, es va celebrar la sortida de seguiment de flora vascular amenaçada del Ripollès, dins del programa de cursos naturalistes i sortides tècniques a projectes de camp de la Institució. En la sortida es va visitar un dels 7 rodals de Delphinum montanum que es controlen al Ripollès. Es tracta d’una planta endèmica del Pirineu oriental, amb menys de 10 localitats
i amenaçada. Actualment està protegida, i de les localitats controlades, totes elles a França i Catalunya, se’n fa seguiment.

La localitat visitada que es troba al municipi de Setcases és seguida anualment des del 2007 dins del Programa de Seguiment i Conservació de Flora amenaçada que gestiona la delegació d la Garrotxa de la ICHN. Des de fa ja uns anys, i dins del Projecte Transfronterer FloraCat, és una de les 10 espècies d’interès patrimonial als Pirineus orientals, de les quals totes les seves localitats són objecte de seguiment i d’actuacions de conservació.

En la sortida es va treballar en les diferents parcel·les de seguiment per poder veure l’evolució de la localitat. Enguany, a falta del seguiment de final de temporada, al setembre, l’evolució és positiva, especialment la baixa depredació d’exemplars per part de grans mamífers, micromamífers i insectes, que altres anys han afectat fins al 70% de la població.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *