Algunes característiques i singularitats del clima de la Garrotxa

 

L’article publicat en els Annals 8 de la delegació de la Garrotxa de la ICHN posa de relleu quines són les característiques principals del clima de la Garrotxa així com destaca la presència d’algunes singularitats locals, resultat de les nombroses interaccions que es produeixen entre els elements del clima i els factors geogràfics.

D’aquesta manera trobem un quadre climàtic de la comarca carregat de matisos i que es reflecteix principalment en una diversitat paisatgística a més d’una fenomenologia molt lligada a les formes i orientacions que presenta el conjunt d’una orografia complexa; estructures que formen barreres, canals, cubetes d’enfonsament entre d‘altres i que confereixen un notable dinamisme a l’aire de les capes baixes de l’atmosfera.

La gent del territori ha interpretat el temps meteorològic en funció d’uns “senyals” que apareixen sobre uns llocs determinats de la geografia comarcal, principalment en forma de condensacions sobre la superfície, a més de les interpretacions que poden suggerir un determinat règim de brises, les característiques humides o seques de l’aire etc, un seguit de patrons meteorològics que són indicadors d’un temps atmosfèric actual o del que es pot esperar a curt termini; singularitats que considerem mereixen d’alguna manera el seu anàlisi.

Zapata i Coll, Jordi. 2018. Algunes característiques i singularitats del clima de la Garrotxa. Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, 8: 105-120.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *