Es cartografien 240 tossols a la zona volcànica de la Garrotxa

L’estudi consisteix en un inventari realitzat a les colades de lava que contenen el que localment s’anomenen tossols, geomorfologia molt particular que es crea al fluir la lava per damunt d’una zona humida. A la zona volcànica de la Garrotxa hi ha unes 40 colades de lava que afloren a la superfície i d’aquestes quaranta, només a 4 s’hi ha localitzat morfologies que es puguin associar a tossols. Si analitzem aquestes colades, les quatre tenen en comú que són relativament recents, que s’estenen per una superfície relativament planera i que es van originar en un període glacial. Aquest fet ha permès inventariar i interpretar la formació d’aquestes morfologies volcàniques classificant-les com a tossols (rootless volcanic cones). En total s’han cartografiat 240 tossols de diverses formes i mides molt alterades degut a l’explotació dels tossols per part de l’home en pedreres o grederes.

L’article ha estat publicat al volum 8 dels Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural.

Planagumà i Guàrdia, Llorenç, 2018. Inventari de tossols de la zona volcànica de la Garrotxa. Annals de la delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural, 8: 219-229.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *