42a Tertúlia Naturalística

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN conjuntament amb l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, et convidem a participar aquest proper dijous dia 15 de desembre de 2016 a la xerrada i posterior tertúlia “El SOCC i l’ATLES, estat actual a la Garrotxa, participació i perspectives“. La Xerrada es farà a la Sala d’Actes de l’Hospici (c/Hospici, 8, d’Olot) a les 19:30 h. i anirà a càrrec de David Garcia de l’Institut Català d’Ornitologia, i la 42a Tertúlia Naturalística, es portarà a terme al restaurant CATÒLICS d’Olot (c/Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h.

42a-tertulia-nat

El SOCC, Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya, és un projecte a llarg termini impulsat des de l’Institut Català d’Ornitologia i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de conèixer les tendències temporals de les poblacions d’ocells comuns a Catalunya i, mitjançant aquestes dades, generar indicadors sobre la qualitat del medi. Així, gràcies al caràcter bioindicador dels ocells, les dades han permès generar indicadors que contribueixen a conèixer l’estat dels principals ecosistemes del país i els efectes del canvi climàtic. El SOCC es realitza a Catalunya des de l’any 2002 però està integrat amb el Pan-European Common Bird Monitoring Scheme, on s’hi apleguen els seguiments d’ocells comuns de 25 països europeus. El SOCC és un projecte científic fonamentat en la participació ciutadana. Com a tal, és obert a tots els ornitòlegs que vulguin participar-hi mitjançant la realització d’un senzill itinerari de cens.

El monitoratge de les poblacions d’ocells és l’activitat principal que desenvolupa l’Institut Català d’Ornitologia i té com a objectiu final avaluar l’estat de conservació de les espècies i del seu ambient. El monitoratge d’ocells és el conjunt de tècniques que s’utilitzen per conèixer les dinàmiques de les poblacions en relació a la seva distribució, nombre i demografia. Aquesta informació és la base tant per avaluar l’estat de conservació de les espècies com per generar indicadors de la qualitat del medi. Una de les vessants en què es treballa des de fa molts anys és en la confecció d’ATLES d’ocells. Els seus principals objectius són: generar mapes de distribució, produir mapes d’abundància, aconseguir informació sobre les variacions entre períodes anuals, determinar les preferències d’hàbitat i altitud, realitzar estimacions poblacionals, definir tendències temporals i definir estatus de conservació.

La xerrada servirà per posar sobre la taula com estan i com evolucionen aquests dos projectes a la comarca de la Garrotxa, quin és el nivell de participació i com es pot fer que col·laborar-hi aportant dades o realitzant seguiments.

Un cop finalitzada la xerrada i amb la idea de seguir debatent sobre els ocells de la Garrotxa, es portarà a terme la 42a Tertúlia Naturalística. Amb el mateix títol que la xerrada, servirà per ampliar els coneixements sobre els ocells de la Garrotxa. El format de tertúlia serà al voltant d’una taula on ens reunirem per sopar o per prendre alguna cosa. Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

vine i participa