45a Tertúlia Naturalística

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, et convidem a la 45a Tertúlia Naturalística que durem a terme aquest proper dijous dia 9 de març de 2017 al restaurant CATÒLICS d’Olot (c/Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h.

El títol d’aquesta tertúlia serà “A veure qui neix primer! La fenologia de les plantes i els animals”. La fenologia és la ciència que estudia la relació que hi ha entre els factors climàtics i els cicles de vida dels éssers vius. Per tant, escollir el millor moment per reproduir-se, migrar, florir, hibernar, hivernar, mudar, madurar o néixer és de vital importància per a la majoria d’espècies, ja siguin plantes o animals, tant invertebrats com vertebrats. Tothom ensuma la primavera quan veu florir les primeres hepàtiques o sent el cant d’un cucut i també ens adonem que arriba la tardor quan comencen a caure les fulles i les papallones deixen de volar. Al llarg de la història evolutiva cada ésser viu s’ha anat adaptant als canvis de l’ambient i ha establert diverses relacions amb altres espècies. A cada indret i a cada moment evolutiu hi ha milers d’espècies que conviuen i es relacionen amb l’entorn. Això també passa a la Garrotxa, però … Coneixem bé la fenologia de les espècies animals i vegetals a la Garrotxa? De quines espècies ho sabem tot i de quines no en sabem res? Es fan seguiments per determinar la fenologia de les espècies? Quin interès tenen aquests seguiments? En quina mesura afecten els canvis meteorològics i climàtics en els éssers vius? Els canvis en el clima, ajuden o perjudiquen a la major part de les espècies? Com observem el canvi climàtic actual en la fenologia de les espècies? Quines espècies són les millors bioindicadores per determinar l’abast del canvi climàtic? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant i enriquidor!

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Normalment es fan cada segon dijous de mes i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa, …