35a Tertúlia Naturalística

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, et convidem a la 35a Tertúlia Naturalística que durem a terme aquest proper dijous dia 10 de març de 2016 al restaurant CATÒLICS d’Olot (c/Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h.

El títol d’aquesta tertúlia serà “Hi ha risc real de terratrèmols i erupcions volcàniques a la Garrotxa?”. En el camp volcànic de la Garrotxa és on trobem el vulcanisme més recent de tota la península Ibèrica. Actualment, en tota la zona s’han reconegut més de 50 volcans, dels quals més de 40 són cons volcànics molt ben preservats. Aquests volcans tenen una gran varietat d’estils eruptius, alguns dels quals es caracteritzen per fer grans explosions i emetre una important quantitat de cendres a l’atmosfera. La Garrotxa també és una zona sísmicament activa, tal com evidencien alguns terratrèmols històrics molt significatius, com els que van tenir lloc el 1427-1428, atribuïts a moviments de la falla d’Amer i que van arrasar gran part de la ciutat d’Olot de l’època. Això ens porta a preguntar-nos: hi ha alguna relació entre els terratrèmols i els volcans en aquesta zona? Quin impacte tindrien avui dia a Catalunya alguns d’aquests fenòmens naturals? Quins fenòmens concrets podrien tenir lloc i quins són descartats? Es realitzen estudis científics en aquest àmbit? Cal una millor gestió i planificació del territori davant la possibilitat que aquests fenòmens naturals tinguin lloc a la Garrotxa? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.

En aquesta 35a Tertúlia Naturalística hi participarà el geòleg i vulcanòleg Xavier de Bolós que durant els darrers anys ha estat realitzant estudis sobre la perillositat i el risc d’erupcions volcàniques i terratrèmols a la zona de la Garrotxa. Les seves investigacions sobre el terreny han donat a conèixer importants novetats sobre alguns dels volcans més característics del Parc Natural com el del Croscat o el del Montsacopa que s’han publicat en prestigioses revistes científiques d’abast internacional.

35a Tertúlia naturalística

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Es faran cada segon dijous de mes (14 d’abril, 12 de maig, 9 de juny, …) i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa, …

vine i participa