34a Tertúlia Naturalística

Des de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, et convidem a la 34a Tertúlia Naturalística que durem a terme aquest proper dijous dia 11 de febrer de 2016 al restaurant CATÒLICS d’Olot (c/Clivillers, 7) a partir de les 21:00 h.

El títol d’aquesta tertúlia serà “El melic de la Garrotxa. Les espècies endèmiques i altres curiositats geogràfiques”. Moltes vegades utilitzem l’expressió “Mirar-se el melic” amb el significat de sentir que tot gira al voltant d’un mateix. En realitat, l’origen d’aquesta expressió es remonta a la tècnica de res integrada amb la respiració que els monjos hericastes practicaven deixant caure el cap durant la meditació. Se’ls coneixia com a “observadors del melic” ja que creien que el centre de l’ànima humana es trobava en el melic i que era el nexe d’unió amb la vida i la natura. La Garrotxa és una comarca amb una situació geogràfica especial, amb una orografia i un microclima propi. Aquest fet condiciona les espècies animals i vegetals que hi viuen i que al llarg de la història evolutiva s’han anat adaptant a aquestes condicions fins al punt, que el procés d’especiació els ha donat la categoria de “noves espècies”, esdevenint així, espècies endèmiques d’una zona geogràfica petita. Realment, això ha passat? Hi ha endemismes garrotxins? Quins són? Quants n’hi ha? Quins han estat els mecanismes evolutius que han portat a aquestes espècies a tenir una àrea de distribució tan reduïda? Nous coneixements i noves prospeccions ampliarien la seva àrea de distribució deixant de ser endemismes? Ho saben aquestes espècies que són endèmiques? Es tracta d’una visió massa antropocèntrica de la natura? Vols dir que no ens mirem massa el melic? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.

34a Tertúlia naturalística

Les Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Es faran cada segon dijous de mes (10 de març, 14 d’abril, 12 de maig, …) i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa, …

vine i participa