28a Tertúlia Naturalística

El títol d’aquesta tertúlia serà “Diürnes i nocturnes: què en sabem de les papallones de la Garrotxa”. Les papallones formen part de l’ampli grup dels insectes i des de fa segles, són objecte d’estudi per part d’entomòlegs professionals i naturalistes aficionats. Les papallones diürnes són les millors estudiades i actualment, podem afirmar que a la comarca de la Garrotxa hi volen prop de 150 espècies diferents. Són vistoses, atractives a la vista, de fàcil identificació i n’hi ha per tot arreu. A més, actualment, totes les papallones de Catalunya tenen un nom comú i això les apropa més a la gent. Així, podem dir que hem vist una bruna boscana enmig de les bardisses, una papallona de la prímula als racons frescals de muntanya o una donzella violeta travessant unes pastures. Per altra banda, les papallones nocturnes són unes grans desconegudes. A la Garrotxa, se n’han identificat uns pocs centenars d’espècies, però segurament n’hi ha més de dos milers. Algunes són grans i fins i tot tenen colors vius, però la majoria són petites críptiques i de colors apagats. Tot i així, quan ens les mirem de ben a prop, veiem uns dibuixos i unes formes difícilment imaginables. A més a més, les papallones tenen un cicle biològic (ou – eruga – crisàlide – papallona) que és una de les meravelles de la vida sobre la Terra. Però, és veritat que actualment n’hi ha menys que abans? Com s’estudien les papallones? Es fan seguiments per conèixer millor la seva biologia i detectar possibles impactes en els ecosistemes? Hi ha papallones sense ales? Es poden criar i observar tot el seu desenvolupament? Com ho podem fer per identificar les papallones més comunes de la Garrotxa? Quines guies de camp ens poden ajudar? Aquestes i altres preguntes serviran per introduir-nos en un debat apassionant.

28a Tertulia naturalisticaLes Tertúlies naturalístiques de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN tenen com a objectiu principal ser un punt de trobada de persones interessades en el patrimoni natural de la Garrotxa i estan obertes a tothom.

Es faran cada segon dijous de mes (9 de juliol, …) i la idea és trobar-nos per sopar o menjar alguna cosa i aprofitar per parlar de diversos temes: aspectes concrets de fauna, flora o geologia, temes transversals referents a la Garrotxa, projectes previstos o que estan en marxa, …

vine i participa